Veilig online 

Geef internet­-criminelen geen kans

Wat kunt u doen om veilig online te zijn? En wat doet uw pensioenfonds? Samen zorgen we ervoor dat internet­criminelen geen kans krijgen. Erik Frambach, information security officer bij Rail & OV, vertelt hoe.

Wat doet Rail & OV om u en ons te beschermen?

‘De bescherming van uw gegevens en uw pensioen heeft bij ons topprioriteit. Daarom beveiligen wij onze systemen optimaal. Wij voldoen aan alle veiligheidseisen die de overheid ons oplegt. En daar bovenop hebben wij nog eigen maatregelen getroffen.


We laten experts van buitenaf ook regelmatig testen of onze systemen wel zo veilig zijn als wij denken. Natuurlijk zijn wij hier nooit ‘klaar’ mee. Internet­-criminelen blijven zoeken naar nieuwe wegen en daarom staat ons streven naar veiligheid ook nooit stil.’


Veilig inloggen op Mijn Rail & OV

In Mijn Rail & OV kunt u veel informatie vinden over uw pensioen. Inloggen gaat heel veilig met DigiD. U kunt er dus met een gerust hart terecht.

U leest meer over veilig internetten op 
veiliginternetten.nl

Wat kunt u zelf doen om veilig te zijn?

Natuurlijk wilt u geen slachtoffer van internetcriminelen worden. Dit zijn een aantal maatregelen die u zelf kunt nemen:

Wat kunt u zelf doen om veilig te zijn?

Natuurlijk wilt u geen slachtoffer van internetcriminelen worden. Dit zijn een aantal maatregelen die u zelf kunt nemen:

• Klik nooit op een link of bijlage in een mail die u niet helemaal vertrouwt.

Zorg voor sterke wachtwoorden. Dat betekent minstens tien tekens en liefst een combinatie van letters, cijfer en vreemde tekens. Gebruik niet uw eigen naam, geboortedatum, naam van een kind of huisdier of iets dergelijks.

• Controleer altijd of de afzender echt is wie u denkt (uw bank, de volleybalclub van uw dochter, uw pensioenfonds). Internet­criminelen gebruiken vaak een internetadres (url) dat lijkt op die van een betrouwbare organisatie – maar toch is het dan net anders. Bij twijfel: bel eerst met de betreffende organisatie.

Geef nooit inloggegevens, pincodes etc door. Niet telefonisch en niet per mail. Betrouwbare instanties vragen daar nooit om.

Sabijn Timmers-Janssen Uitvoerend bestuurder Finance, Risk & IT

Ik weet dat mensen onzeker worden als ze al de verhalen over internetcriminelen horen. Wie en wat kun je nog vertrouwen online? Heel begrijpelijk, die angst die dat veroor­zaakt. Maar gelukkig kunt u zelf veel doen om uw gegevens te beschermen. En uiteraard doen wij dat als pensioenfonds ook.