Actief met pensioen:
hoe doe je dat?

Weg met die geraniums...

Vroeger dacht je bij het woord pensioen aan geraniums. Nu zijn gepensioneerden steeds actiever en blijven ze steeds jonger. Ze willen hun nieuwe levensfase zinvol invullen. Wij vroegen drie van onze pensioengerechtigden hoe zij dat doen.

Bert Ramakers (67)

Werkte meer dan veertig jaar voor NS, waarvan dertig als diesel­monteur en daarna nog als voorman en opleidingscoördinator. Hij is nu vier jaar met pensioen.

‘Elke dag iets leuks en elke dag iets zinvols’

Op een idyllische plek in het Limburgse Geulle woont Bert Ramakers (67). Voor zijn huis een weilandje met geiten, naast zijn huis kabbelt de Maas.

'Ik ben nog steeds tevreden met mijn pensioen'

‘Toen ik een jaar of zestig was, heb ik me voor het eerst verdiept in mijn pensioen. Wat heb ik nou eigenlijk opgebouwd? En wanneer zou ik met een redelijk inkomen kunnen stoppen met werken? Ik ben aan de slag gegaan met de pensioenplanner op de website van het pensioenfonds en heb een aantal berekeningen gemaakt.


Ik ben gestopt met werken op 63,5 jaar. Ik heb een stukje van mijn pensioen naar voren gehaald. Daardoor ging mijn pensioen over de hele looptijd iets omlaag. Maar ik was er tevreden mee. En dat ben ik nog steeds.’

Bert over met pensioen gaan: 'Ik zou zeggen: als je kunt stoppen, stop dan ook.’

Pensioenplan

‘Ik zou iedereen aanraden zo rond je 60ste een plan voor je pensioen te maken. Reken eens uit wat je krijgt op verschillende pensioenleeftijden. En als het genoeg is om normaal van te leven, dan zou ik stoppen met werken. Je weet maar nooit wat er morgen gebeurt, dus geniet ervan.


Ik realiseerde me wel dat de stap van fulltime werken naar thuiszitten niet niks is. Wat ik gedaan heb: ik heb via mijn werkgever een pensioen-in-zicht-cursus gevolgd. Daarmee bereid je je op die nieuwe stap in je leven voor. Wat ga je doen met de rest van je leven? Kijk, die eerste tijd dat je met pensioen bent, dan heb je vast wat klussen in huis en tuin. Maar wat doe je daarna, als die af zijn? Hoe richt je je nieuwe levensfase in, samen met je vrouw? Ik vond dat echt een geweldige cursus.’

'Je weet maar nooit
wat er morgen gebeurt,
dus geniet ervan.'

Bert ging naar een pensioen-in-zicht-cursus. ‘Daar heb je de rest van je leven iets aan.’

Dertienduizend stappen

‘Het belangrijkste wat ik heb geleerd: ga elke dag iets zinvols en iets leuks doen. Dat pas ik nog steeds toe. Ik ga straks het grasland hier voor de deur maaien en de geiten voeren. Daar ben ik twee uur mee bezig. Ik doe boodschappen met mijn vrouw, maak de goten schoon, schilder een deur – allemaal zinvol.


En elke dag wandel ik 10 kilometer. Dat zijn 13.000 stappen op mijn stappenteller. Dat is leuk. Dan loop ik hier langs de Maas door het natuurgebied, tussen de vogels, de konikpaarden en wilde koeien. Ik ben daarmee begonnen toen ik merkte dat de eerste tijd na mijn pensionering de kilo’s eraan vlogen. Bij een gezondheidscheck bleken mijn cholesterol, suiker en bloeddruk te hoog. Daar ben ik toen wat aan gaan doen. Ik eet nu anders, minder koolhydraten en meer eiwitten. Maar wel superlekker, he. En ik loop dus elke dag. Inmiddels ben ik meer dan 20 kilo afgevallen. Mijn cholesterol en suiker zijn perfect. Ik voel me beter dan ooit.’

'Ik maak de goten
schoon, schilder een
deur - allemaal zinvol'

Bert: “Mooier dan hier kun je niet wonen.’ Bijschrift klopt niet, en video voegt weinig toe... weglaten?

Prachtig Geulle

‘Ik geniet elke dag van ons leven hier in het prachtige Geulle. Toen ik nog bij NS werkte, ben ik als hobby begonnen met fotograferen. Dat ging zo goed, dat ik al snel veel opdrachten kreeg. Ik deed op een gegeven moment 50 trouwreportages per jaar en werkte voor verschillende week- en maandbladen. Dat was naast mijn baan bij NS nog een baan. Ik doe het nu minder, maar fotografeer nog altijd. Ik werk dus nog steeds, maar ik houd heel erg de balans in de gaten: een zinvol, gevuld leven, maar geen stress en voldoende tijd nemen om van alles te genieten.’