Kiezen, kiezen...

Op het moment dat u met pensioen gaat, valt er veel te kiezen. 

LEES VERDER >

Stel uw pensioen op maat samen
De pensioenplanner helpt u erbij

Met de pensioenplanner rekent u alles makkelijk door en worden alle mogelijke keuzes toegelicht. Zo stelt u uw pensioen op maat samen! 

LEES VERDER >

Zo flexibel
is uw pensioen

In de pensioenregeling van Rail & OV valt veel te kiezen. Zo kunt u uw pensioen afstemmen op uw persoonlijke omstandigheden. Een pensioen op maat dus! Onze medewerker Elmer Kok vertelt hoe het werkt.

LEES VERDER >

TIP: Eigen huis?

Heeft u een eigen huis met overwaarde? Dan bestaat de mogelijkheid om uw (pensioen)inkomen aan te vullen vanuit een zogeheten verzilverhypotheek.

LEES VERDER >

De pensioenplanner helpt u erbij

De een kan niet wachten, de ander stelt het liever zo lang mogelijk uit. Maar toch komt op een keer het moment om de grote stap te wagen: u gaat met pensioen. Hoe bereidt u het voor? En hoe vraagt u uw pensioen bij ons aan? Dit stappenplan helpt u erbij!

1

Begin op tijd: breng uw pensioen in kaart

De pensioenplanner


U kunt op de pensioenplanner uitproberen wat u wilt. Niemand kijkt met u mee – wij niet en uw werkgever niet. Hooguit uw partner, die met een kopje koffie naast u zit.

U vindt de pensioenplanner in Mijn Rail & OV. Inloggen gaat veilig en gemakkelijk met uw DigiD.

2

Uw pensioen komt in zicht?
Tijd voor uw aanvraag!

Uw pensioen komt in zicht? Tijd voor uw aanvraag!

U vraagt uw pensioen uiterlijk twee maanden van tevoren bij ons aan. Het is dus tijd keuzes te maken en uw pensioen af te stemmen op uw wensen.


Heeft u met de pensioenplanner alle mogelijkheden goed doorgerekend en heeft u uw keuzes gemaakt? Dan vraagt u vanuit de pensioenplanner uw pensioen aan. Heeft u hulp nodig? Dan staan wij altijd voor u klaar!


U ontvangt van ons een bevestiging waarin u nog een rustig kunt nalezen hoe uw pensioen eruit gaat zien.

Arbeidsongeschikt?


Bent u geheel of gedeeltelijk arbeids­ongeschikt? Dan kunt u geen gebruik maken van de pensioenplanner. Neem voor het maken van berekeningen en het aanvragen van uw pensioen even contact met ons op. Doet u dat minimaal zes maanden voordat u uw pensioen wilt laten ingaan.

3

De grote dag: uw pensioen gaat in

Vanaf nu ontvangt u iedere maand uw pensioen op uw rekening. U ontvangt daar jaarlijks (of bij tussentijdse wijzigingen) een overzicht van.


We proberen uw pensioen jaarlijks mee te laten groeien met de prijsstijgingen in Nederland. Maar dat kan alleen als we er financieel goed genoeg voorstaan (zie de financiële update).


Goed om te weten: uw pensioen gaat altijd in op de eerste dag van een maand.

Pensioencafé (is dit de juiste plek hiervoor?)

Tip: Eigen huis?

Heeft u een eigen huis met overwaarde? Dan bestaat de mogelijkheid om uw (pensioen)inkomen aan te vullen vanuit een zogeheten verzilverhypotheek.


Verdiep u goed in de voor- en nadelen van een dergelijke hypotheek. Ga voor meer informatie naar de website van de Vereniging Eigen Huis (www.eigenhuis.nl) of bespreek het met een erkend hypotheekadviseur.

Met de pensioenplanner rekent u alles makkelijk door en worden de bovenstaande keuzes toegelicht. Zo stelt u uw pensioen op maat samen! U vindt de pensioenplanner in Mijn Rail & OV. Ga er eens kijken en ontdek hoe gemakkelijk het werkt!


Bent u klaar voor uw pensioen?

Met pensioen gaan is een belangrijke stap. U gaat een nieuwe levensfase in. Er gaat waarschijnlijk veel voor u veranderen. Wat gaat u doen om uw leven een nieuwe invulling te geven? Het is goed om u daarop voor te bereiden.

Belangrijke keuzes

De keuzes die u rondom uw pensionering maakt, behoren tot de belangrijkste financiële beslissingen in uw leven. Daarom vinden wij het belangrijk dat u die keuzes weloverwogen kunt maken. De pensioenplanner helpt u daarbij. Ons advies: ga er (bijtijds!) eens kijken en ontdek hoe u uw pensioen op maat kunt samenstellen.

Elmer Kok Actuaris bij Rail & OV

Als u aan uw pensioen denkt, dan denkt u misschien wel: ‘Ik moet nog zoveel jaar’. Maar weet u dat wel zeker? Mijn advies is om uw pensioen­situatie tijdig te bekijken. Dit kan heel mooi met de pensioen­planner. U wilt toch niet achteraf beseffen dat u eerder met pensioen mocht?

Een jaar eerder met pensioen? Zo wordt het berekend

Om de gevolgen van alle keuzes voor uw pensioen uit te rekenen, hanteren wij omrekenfactoren. Die noemen we flexfactoren. Wat scheelt een jaar eerder met pensioen gaan voor u? En wat krijgt u terug aan extra pensioen als u een tientje aan partnerpensioen inlevert? De flexfactoren zijn zo vastgesteld dat de keuzes van een individuele deelnemer hem of haar niet bij voorbaat een financieel voor- of nadeel oplevert.


De flexfactoren blijven niet altijd gelijk. Ze hangen vooral af van hoe hoog de rente is, maar bijvoorbeeld ook van hoe lang mensen naar verwachting blijven leven. Daarom kunnen de flexfactoren elk jaar veranderen.

Knop naar volgende pagina
met wervende tekst

Knop naar vorige pagina
met wervende tekst