Eerste hulp bij
DigiD-problemen
Voor velen is het inmiddels volkomen normaal: met uw DigiD logt u in op uw Mijn-omgeving op websites van de overheid en instanties als uw pensioenfonds.
Maar wat nu als u problemen heeft bij het gebruik van uw DigiD?
LEES VERDER >
Thema najaarseditie
Mijn Pensioen
Zo helpen wij u bij uw pensioenkeuzes
Er valt veel te kiezen als u met pensioen gaat. Die keuzes maakt u zelf met de Pensioenplanner, maar wij begeleiden u er graag bij.
In ons pensioencafé of onze pensioenbus bijvoorbeeld. En sinds kort ook met de nieuwe Keuzehulp op onze website. Hulp bij uw pensioenkeuzes – dat is ook het thema in het najaarsnummer van dit blad.
LEES VERDER >
Hoeveel pensioen krijgt u later?
Vraagt u zich dat ook wel eens af? Er is een nieuwe handige app waarin u direct ziet op welk pensioen u afstevent. Ook als u pensioen bij verschillende pensioenfondsen heeft staan. Check nu uw pensioen met de Pensioenchecker. Inloggen gaat met uw DigiD.
LEES VERDER >
Een persoonlijk pensioengesprek?
Een persoonlijk pensioen-gesprek?
Heeft u een korte vraag over uw pensioen? U kunt ons altijd bellen. Of kijk op onze website – daar vindt u vaak snel een antwoord. Heeft u wat meer hulp nodig? Ook dan staan wij voor u klaar. Hier een kleine greep uit de mogelijkheden.
LEES VERDER >
Veel bibliotheken hebben een informatiepunt DigiD. Hier kunt u al uw vragen stellen en vaak ook cursussen volgen. Uw buurtbibliotheek luistert naar u en denkt met u mee. Meer informatie daarover (en de dichtstbijzijnde bibliotheek die u kan helpen) vindt u op informatiepuntdigitaleoverheid.nl.
Heeft u geen DigiD? Een DigiD vraagt u eenvoudig aan via digid.nl. Ook als u in het buitenland woont kunt u een DigiD aanvragen.
Op dit moment staan we er goed voor: we hebben genoeg geld om de pensioenen nu en in de toekomst naar verwachting uit te kunnen betalen. En daar bovenop hebben we financiële buffers die voldoen aan de wettelijke eisen.
Eindapril2023 bedroeg onze actuele dekkingsgraad 128,6%. We begonnen het jaar op 126,9%. De actuele dekkingsgraad geeft de stand van zaken weer op één bepaald moment (we meten hem aan het eind van iedere maand).
Onze beleidsdekkingsgraad was eind april 2023 133,6% . Eind 2022 was dat 133,4%. De beleidsdekkingsgraad geeft de gemiddelde stand van de actuele dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden weer. Omdat het een gemiddelde is, schommelt de beleidsdekkingsgraad minder dan de actuele dekkingsgraad.
De beleidsdekkingsgraad is de basis voor een aantal belangrijke bestuursbesluiten, zoals over het wel of niet indexeren (verhogen) van uw pensioen. We proberen uw pensioen jaarlijks mee te laten groeien met de prijsstijgingen in Nederland. Zo konden we dankzij de gestegen beleidsdekkingsgraad uw pensioen op 1 januari 2023 verhogen met 13,5%.
Volg de actuele stand van de (beleids)dekkingsgraad op onze website.
Wij sturen u ieder jaar in september, per post, het benodigde formulier toe. Hier hoeft u niet op de wachten: u vindt het formulier vanaf 1 juni ook op onze website. U mag trouwens ook het formulier gebruiken van de SVB (u moet het dan aan ons én aan de SVB sturen). Het formulier ontvangen wij graag voor 1 december volledig ingevuld retour.
Scan en mail het formulier naar pensioen@railov.nl. Of stuur het per post. Meer informatie vindt u op onze website.
Hoeveel pensioen u opbouwt bij Rail & OV? Dat kun u zien in Mijn Rail & OV. Maar misschien heeft u in een andere baan ook al pensioen opgebouwd. Een compleet overzicht van uw pensioen zie u in mijnpensioenoverzicht.nl. Maar het kan nu nóg makkelijker. U ziet uw complete pensioen ook in de Pensioenchecker. Log in met uw DigiD en zie direct op welk pensioeninkomen u afstevent.
Dit ziet u met de Pensioenchecker-app:
• Hoe hoog uw inkomen voor later is (netto per maand)
• Op welke leeftijd u met pensioen kan
• Wat extra sparen doet voor uw pensioen
• Of u eerder kunt stoppen met werken
Spreekuur
Wilt u uw pensioensituatie met ons doorspreken? Maak dan een afspraak voor het spreekuur. Het kan online of live bij ons op kantoor. Bel met 030 23 29 325.
Rail & OV On Tour
We trekken door het land met onze pensioenbus. Stapt u in voor een persoonlijk pensioengeprek? Kijk op onze website voor onze haltes in 2023. En maak een afspraak!
Pensioencafé
Wilt u binnen zes maanden met pensioen en heeft u hulp nodig bij het plannen of aanvragen van uw pensioen? Kom dan langs in ons Pensioencafé. Inschrijven gaat via onze website.
Kijk voor alle mogelijkheden en data op onze website railov.nl/meerhulp
We voldoen pas aan alle wettelijke eisen als onze beleidsdekkingsgraad uitkomt boven circa 123%. De laatste jaren was dat niet het geval. Dat kwam vooral doordat de rente extreem laag was, waardoor we veel meer geld in kas moesten hebben voor de pensioenen. Zolang de buffers onvoldoende zijn, moeten we een herstelplan indienen bij De Nederlandsche Bank. Daarin geven we aan hoe we ervoor zorgen dat de buffers op tijd weer aangroeien.
Dit jaar is onze dekkingsgraad flink gestegen. Eind juni voldeden we weer aan alle eisen van de wet. We hoeven geen herstelplan meer in te dienen en zijn daarmee officieel ‘uit herstel’. Dat is uiteraard goed nieuws voor uw pensioen.
Op het moment dat u met pensioen gaat, valt er veel te kiezen. U kunt bijvoorbeeld:
- zelf uw pensioendatum kiezen;
- kiezen voor deeltijdpensioen (u blijft een deel werken en vult uw inkomen aan met een deel van uw pensioen);
- een deel van uw pensioen ‘naar voren’ halen om uw inkomen aan te vullen tot u AOW ontvangt (het pensioen van de overheid);
- het partnerpensioen inruilen voor extra pensioen voor uzelf (wel toestemming van uw partner nodig!);
- de eerste periode een wat hoger pensioen krijgen in ruil voor later wat minder.
U vindt uitleg over de keuzes op railov.nl
Het Nibud helpt
Op www.nibud.nl vindt u een schat aan tips over met pensioen gaan en uw financiën. Het Nibud is een onafhankelijke stichting die huishoudens informeert en adviseert over de financiën.
Dit jaar is onze dekkingsgraad flink gestegen. Dat is overigens niet het gevolg van goede beleggingsopbrengsten, want door alle onrust in de wereldeconomie is 2022 tot nu toe juist een teleurstellend beleggingsjaar. Dat onze dekkingsgraad toch hoger is, komt door de gestegen rente. Bij een hogere rente hoeven we minder geld in kas te hebben voor de pensioenen.
Eind september 2022 bedroeg onze actuele dekkingsgraad 143,0%. De actuele dekkingsgraad geeft de stand van zaken weer op één bepaald moment (we meten hem aan het eind van iedere maand).
Onze beleidsdekkingsgraad* was eind september 2022 130,5%. De beleidsdekkingsgraad geeft de gemiddelde stand van de actuele dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden weer. Omdat het een gemiddelde is, schommelt de beleidsdekkingsgraad minder dan de actuele dekkingsgraad.
De beleidsdekkingsgraad is de basis voor een aantal belangrijke bestuursbesluiten, zoals over het wel of niet indexeren van uw pensioen. Meer over de indexatie van uw pensioen op 1 januari 2023 leest u hier Financiële situatie (railov.nl) [link].
Verdiep u goed in de voor- en nadelen van een dergelijke hypotheek. Ga voor meer informatie naar de website van de Vereniging Eigen Huis of bespreek het met een erkend hypotheekadviseur.