Sinds begin dit jaar hebben werkgevers nieuwe mogelijkheden om met oudere werknemers financiële afspraken te maken over eerder stoppen met werken. Dat kan via de verruimde Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Het is de eerste uitgewerkte regeling uit het Pensioenakkoord.

Eerder stoppen met de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)

Theo van de Wiel (61) machinist bij NS

Verschillende werkgevers in onze sector bieden deze regeling inmiddels aan. De RVU is geen regeling van het pensioenfonds. Maar er zijn wel wat zaken die u moet weten in verband met uw pensioen. U leest er hier meer over.


Geen regeling van Rail & OV

De RVU is een arbeidsvoorwaarde of een individuele afspraak die u met uw werkgever maakt. Het pensioenfonds betaalt de bedragen niet uit. En wij kunnen uiteraard ook geen informatie geven over de inhoud van de afspraken. Daarvoor kunt u terecht bij uw werkgever. Wat u via de RVU krijgt uitgekeerd, ziet u ook niet terug in het overzicht van uw pensioen in Mijn Rail & OV.


Uw pensioen en de RVU

Als u stopt met werken via de RVU, bent u niet verplicht uw pensioen van Rail & OV ook direct in te laten gaan. U kiest altijd zelf het moment waarop u uw pensioen laat ingaan.


Is het bedrag dat u via de RVU-regeling krijgt niet hoog genoeg om tot uw AOW van te leven? U kunt uw pensioen van Rail & OV ook (deels) laten ingaan. Ga naar de pensioenplanner en bekijk uw mogelijkheden. Maar let op: u ziet daarin alleen de gevolgen voor uw pensioen en niet de RVU-bedragen.



Let op de gevolgen voor de Anw-hiaatcompensatie

Er is wel één ding om uitdrukkelijk rekening mee te houden. Als u stopt met werken en u laat uw pensioen niet direct ingaan, dan vervalt het recht op Anw-hiaatcompensatie. En dat is een belangrijke voorziening voor uw partner als u overlijdt voordat uw partner de AOW-leeftijd heeft bereikt.


Stappenplan: wel of niet kiezen voor RVU?

U overweegt om gebruik te maken van de Regeling Vervroegd Uittreden? Maar hoe pakt u dat aan? Op onze website helpen we u graag verder met een handig stappenplan.


Kijk voor meer info op www.railov.nl/rvu.

Het pensioen van Rail & OV gaat altijd in op de eerste van de maand. Tot die tijd moet u actief deelnemer zijn (dus nog werken en bij ons pensioen opbouwen) om recht te houden op Anw-hiaatcompensatie.

‘Ik ga elke dag nog met plezier naar mijn werk. Sterker, het lijkt wel of ik pas gisteren bij NS ben begonnen.


Maar dat is natuurlijk niet zo. Ik zit nu ruim 30 jaar bij het spoor, en daarvoor heb ik 14 jaar in de bouw gewerkt als elektricien. En eerlijk gezegd, de jaren beginnen te tellen. Ik ben nog fit hoor, maar er zijn van die dagen dat ik tegen het eind van mijn dienst begin te denken: pff, zat ik maar al op de bank.


Ik ben ook op een punt in mijn leven dat ik wat meer vrijheid zou willen. Iets minder die dwang van de klok. Iets meer tijd om bijvoorbeeld een paar dagen te gaan wandelen, of andere dingen te doen. Nou, daar ga ik dus voor zorgen.

Vanaf januari ga ik via deeltijdpensioen wat minder werken. En over goed twee jaar, ik ben dan 64, wil ik gebruik maken van de RVU-regeling en helemaal stoppen. Ik weet de precieze datum nog niet, want mijn AOW-datum is nog niet officieel vastgesteld. Ik ga dan mijn RVU-uitkering aanvullen door een deel van mijn pensioen naar voren te halen.


Mijn vrouw werkt ook, dus we zijn tweeverdieners. Dat maakt het wel wat makkelijker. Mijn vrouw is ietsje ouder dan ik en werkt door tot haar AOW-leeftijd. Pakweg een half jaar later kan ik dan ook stoppen.


Hoe leuk ik mijn werk ook vind, dat is wel ideaal voor ons.’

‘Ik was eigenlijk van plan om op 1 januari 2022 met pensioen te gaan. Mijn man is ook met pensioen, en het is natuurlijk heerlijk om straks samen daarvan te kunnen genieten.


Vanwege de reorganisatie kreeg ik van NS de kans te kiezen voor de RVU-regeling of een transitievergoeding. Het bleek dat die transitievergoeding voor mij iets gunstiger uitpakte. Ik kan nu stoppen op 1 september. Ik ben dan 64 jaar en zit precies drie jaar voor mijn AOW.


Ik krijg dan een bedrag ineens, waarmee ik mijn pensioen kan aanvullen. Dat is fijn natuurlijk, maar ik moest nog wel wat meer doen om de periode tot mijn AOW te overbruggen. Ik haal een deel van mijn pensioen naar voren en kies ook nog eens voor de eerste tien jaar een hoger pensioen in ruil voor daarna wat minder. Ik denk dat we later met minder geld rond kunnen komen.


Ik ruil ook het partnerpensioen in voor meer pensioen voor mezelf. Mijn man heeft genoeg als ik zou wegvallen. Ik heb alle keuzes doorgesproken in het online pensioencafé van Rail & OV en heb het plaatje nu helemaal rond. Ik ben er erg blij mee allemaal. Kijk, ik vind mijn werk nog steeds leuk en ik zal ook mijn collega’s missen. Maar ik kijk ook wel erg uit naar mijn vrijheid.


Na 1 september hebben mijn man en ik de tijd helemaal aan onszelf.’

Henriëtte Greve (63) servicemedewerkster bij NS

Dit moet u weten over de RVU en uw pensioen