Heeft u straks

genoeg?

Is pensioen alleen interessant voor mensen van boven de 40? Echt niet, zeggen wij. Juist als u jonger bent, zou u een keer goed naar uw pensioen moeten kijken. Hier zijn drie redenen die u wel moeten overtuigen. Deze verklappen we alvast: uw pensioen checken is leuk!

Karin Wong (27) woont samen met haar vriend in Houten. Sinds eind 2019 werkt ze bij ProRail als projectcoördinator.


‘Elk jaar in december neem ik tijd om mijn financiën op orde te brengen. Ik kijk naar de zorgverzekering, welke abonnementen ik wil opzeggen, of ik extra kan aflossen op mijn huis. Dat heb ik allemaal graag op orde. Dit jaar had ik van mijn vriend wat boeken gekregen over persoonlijke financiën. Daar stond in dat je ook naar je pensioen kunt kijken. Eerlijk gezegd had ik dat nog nooit gedaan. Dus daar heb ik me even in verdiept. Ik heb op de site van het pensioenfonds gekeken en in mijnpensioenoverzicht.nl. Ik kwam er toen achter dat ik nog wat pensioentjes had staan van banen uit het verleden. Die heb ik laten overdragen naar Rail & OV. Dat ging eigenlijk heel makkelijk, de formulieren kun je zo downloaden. Het voordeel is dat ik dan al mijn pensioen op één plek heb. Dat is wel zo overzichtelijk.

‘Ik kies ervoor om extra pensioen op te bouwen’

Ik kwam achter nog iets belangrijks. Ik zag dat ik mijn vriend kon aanmelden voor partnerpensioen. Wij hebben een samenlevingscontract, maar zijn dus niet getrouwd. Ik dacht dat je partner dan ook geen recht had op partnerpensioen. Maar dat is dus wel zo. Je moet je partner dan wel aanmelden bij het pensioenfonds. Dat heb ik meteen gedaan. Fluitje van een cent, maar het is wel heel belangrijk.

Maar er was nog iets wat ik gedaan heb. Ik had wat geld over en wilde dat gaan beleggen. Gewoon sparen op een bankrekening is bij de huidige rente natuurlijk helemaal niet interessant. Ik heb toen met mijn bank gebeld en die zeiden: neem eens contact op met je pensioenfonds, die hebben soms ook mogelijkheden. Ik heb dat gedaan en inderdaad: ik kan extra geld inleggen in de pensioenregeling. Dat is gunstig, want over die inleg hoef je nu geen belasting af te dragen. Natuurlijk kun je er dan niet meer bij voordat je pensioen ingaat, maar dat is eigenlijk ook wel heel goed. Dan spaar je ook voor later. Ik heb er wel vertrouwen in dat mijn geld bij het pensioenfonds straks wat oplevert. Wat ik heel belangrijk vind is dat ze ook duurzaam beleggen. Trouwens, ik ben toch een beetje zelf gaan beleggen ook. Ik geloof erin dat het goed is niet op een paard te wedden. Ik stop een beetje van mijn geld in beleggingen en een beetje stort ik bij het pensioenfonds. Een kwestie van risicospreiding.‘Ik heb

vertrouwen in het pensioenfonds’

Ik heb ook op Mijn Rail & OV gekeken, wat ik aan pensioen heb opgebouwd. Ik moet zeggen: dat valt me helemaal niet tegen. Misschien gek dat ik dan toch wat extra’s wil opbouwen. Ik heb mijn financiën voor later graag goed op orde. Je kunt nu wel alles uitgeven. Maar ik ben steeds meer aan het nadenken: wat maakt me echt gelukkig? Hoe zie ik mijn leven later voor me en wil ik wel doorwerken tot mijn AOW leeftijd? Dit heeft invloed op de keuzes die ik nu al kan maken en daar hoort dit ook bij. Ik probeer ook wat extra op mijn huis af te lossen. Dat zorgt er ook voor dat ik steeds minder kosten heb.’

Het is leuk!

Pensioen en leuk? Dat klinkt misschien gek. Maar toch: wie zelf spaart of belegt, weet dat het leuk is om te zien hoe je geld aangroeit. Met uw pensioen is het niet veel anders. U zet elke maand samen met uw werkgever (die het grootste deel betaalt) een flink bedrag opzij voor uw pensioen. Wat krijg je daar nou eigenlijk voor terug? ProRail-projectcoördinator Karin Wong hierover: ‘Ik had eigenlijk nog nooit gekeken naar mijn pensioen. Ik moet zeggen: ik was positief verrast.’


Ga voor een overzicht van uw pensioen naar Mijn Rail & OV. Het is makkelijker dan u misschien denkt – en een stuk leuker.

Michael Slottje vertelt waarom hij zijn extra pensioen bij een bank heeft geregeld.

U kunt er nú iets aan doen!

Kijk eens goed naar uw pensioen. Bent u tevreden over wat u opbouwt of zou u best wat meer willen? Dat is natuurlijk geen makkelijke vraag. U zit misschien nog ver van uw pensioendatum af en kunt niet in een glazen bol kijken. Maar als u kunt, is iets extra’s doen voor later beslist het overwegen waard. En nu is daar een extra reden voor.


Vanaf 1 januari van dit jaar bouwt u iets minder pensioen per jaar op. Dat heeft niets te maken met de overgang naar het pensioenfonds Rail & OV, maar alles met het feit dat pensioen duurder is geworden. Dat komt door regels van de overheid en vooral door de extreem lage rente. Hoeveel u nu jaarlijks opbouwt, kunt u zien in Mijn Rail & OV. Het is minder dan wat u van de belastingdienst per jaar maximaal mag opbouwen.


Misschien zegt u wel: ik wil wel het maximale bedrag aan pensioen opbouwen. Dat kan. U kunt bij Rail & OV vrijwillig extra pensioen opbouwen. U kiest zelf hoeveel, binnen de fiscale grenzen. Wilt u het iedere maand op uw brutosalaris laten inhouden? Of laat u liever eenmalig een bedrag inhouden, bijvoorbeeld op uw dertiende maand? De keus is aan u.


Meer weten?

Wilt u meer weten over extra pensioen opbouwen? Kijk dan op railov.nl/pensioenverbeteren. U ziet daar ook voorbeelden van bedragen. Wilt u weten wat voor u persoonlijk de mogelijkheden zijn? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

check uw pensioen

Uw partner kan het nu al nodig hebben!

Behalve pensioen voor uzelf, is er bij het pensioenfonds ook een partnerpensioen. Dat is een pensioenuitkering die uw partner na uw overlijden levenslang krijgt. Of u nu voor of na uw pensionering overlijdt. Check eens in Mijn Rail & OV hoeveel het is. Is het voldoende om het inkomen van uw partner aan te vullen als er iets met u zou gebeuren? Of moet u misschien overwegen om iets extra’s te regelen?


Let op: woont u ongehuwd samen?
Dan is er alleen een partnerpensioen als u uw partner bij ons hebt aangemeld. U heeft daarvoor wel een samenlevingsovereenkomst nodig. Regel het snel even, adviseren wij. U vindt de benodigde formulieren op onze website.


Weet u niet of uw partner is aangemeld? Kijk dan in Mijn Rail & OV. Als uw partner niet vermeld staat, dan moet u hem of haar alsnog aanmelden. Als u getrouwd bent of geregistreerde partners, dan is het partnerpensioen automatisch geregeld.

Hier vindt u info

over de hoogte van uw pensioen

Mijn Rail & OV

Hier vindt u alle informatie over de opbouw van uw ouderdoms- en partnerpensioen bij Rail & OV.

» railov.nl/mijn-railov


mijnpensioenoverzicht.nl

Hier vindt u een overzicht van alle pensioenen die u heeft opgebouwd. Dus niet alleen bij Rail & OV, maar ook bij eventuele andere pensioenuitvoerders. Ook ziet u informatie over de AOW, het basispensioen dat u straks krijgt van de overheid.

» mijnpensioenoverzicht.nl

De pensioenchecker

Een handige app, speciaal ontwikkeld door een aantal grote pensioenfondsen. Ook hier krijgt u snel beeld van al uw opgebouwde pensioenen. Maar ook van de ruimte die u heeft om bij te sparen en nog veel meer.
» pensioenchecker.org


nibud.nl

Behalve naar de hoogte van uw pensioen, is het ook goed om te kijken naar hoe het straks zit met uw uitgaven. Dat is niet heel makkelijk. Maar het Nibud helpt u met een handige tool, de Pensioenschijf-van-vijf, om een beeld te krijgen van uw inkomsten én uitgaven na uw pensionering.

» pensioenschijf.nibud.nl

Mark Knoester vertelt waarom zijn extra pensioeninleg wordt verrekend met zijn vakantiegeld.

Onze communicatie-medewerker Arjan van Dam vertelt in bovenstaande video hoe het inkopen van extra pensioen werkt.