Mijn Pensioen

Een paar minuten voor uw pensioen

Uw pensioenoverzicht

Uw pensioenoverzicht

Uw pensioen-
overzicht
en nu actie!

Als u pensioen bij ons heeft, krijgt u van ons een officieel pensioenoverzicht, het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Dit jaar krijgen ook ‘oud-deelnemers’ en ex-partners zo’n overzicht. Wat kunt u erop zien en waarom moet u er echt even naar kijken? Pak er een kopje thee of koffie bij. We helpen u op weg.

U bouwt pensioen op of u bent oud-deelnemer

Wilt u weten hoeveel pensioen u bij Rail & OV heeft opgebouwd? En hoeveel pensioen u krijgt op uw pensioendatum? En wat krijgen uw partner en kinderen als u overlijdt? Dat zijn dingen die echt belangrijk zijn.


Op uw pensioenoverzicht ziet u de stand van zaken rondom uw pensioen bij Rail & OV op 31 december 2023. U weet meteen waar u aan toe bent.

Kies het pensioen dat bij u past

Komt uw pensioendatum dichterbij? Dan kunt u met de informatie uit het pensioenoverzicht uw pensioen plannen. Want wist u dat u allerlei keuzes kunt maken rondom uw pensioen? U kiest bijvoorbeeld zelf wanneer u met pensioen wilt. En misschien wilt u de eerste jaren wat meer pensioen in ruil voor later wat minder. We horen maar al te vaak mensen zeggen: had ik dat maar eerder geweten…


Met de pensioenplanner op Mijn Rail & OV stelt u uw pensioen op maat samen. Kijk ook eens op de Keuzehulp op onze website om een idee te krijgen van wat er allemaal kan.

U ontvangt al pensioen

Dan staat in uw pensioenoverzicht het pensioen dat u levenslang van ons ontvangt. Heeft u bij het ingaan van het pensioen gekozen voor een partnerpensioen? Dan ziet u in dit overzicht wat uw partner en kinderen ontvangen als u overlijdt. Handig om deze informatie te hebben, bijvoorbeeld als u iets moet regelen voor een hypotheek of voor het aanvragen van zorg- of huurtoeslag.

U bent ex-partner van een deelnemer van Rail & OV

Op uw pensioenoverzicht ziet u in ieder geval het bijzonder partnerpensioen: dat is het deel van het partnerpensioen dat (wettelijk) voor u gereserveerd staat. Dit bedrag ontvangt u als uw ex-partner overlijdt.


U heeft mogelijk ook aanspraak op een deel van het ouderdomspensioen dat uw partner tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd. Dit heet verevend ouderdomspensioen. Dat ziet u alleen vermeld als u en uw ex-partner de verdeling na de scheiding bij ons hebben aangevraagd. Dit pensioen ontvangt u als uw ex-partner met pensioen gaat. U krijgt van ons vanzelf het aanvraagformulier.


Heeft u de verdeling niet (op tijd) aangevraagd? Dan heeft u nog steeds wettelijk recht op een deel van het ouderdomspensioen van uw ex-partner. Maar de betaling daarvan moet u zelf onderling regelen op het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat.

Overzicht ook digitaal beschikbaar

Uw pensioenoverzicht staat ook voor u klaar in Mijn Rail & OV (niet toegankelijk voor nabestaanden en ex-partners).


Toch nog vragen? Kijk hier naar de veelgestelde vragen over het UPO.