Maak een plan met de Rail & OV Keuzehulp

Wat wilt u? Wat is er voor u mogelijk?

Uw pensioen-
overzicht
en nu actie!

Als u met pensioen gaat valt er veel te kiezen. Maakt u er ook op tijd een plan voor? Met de Rail & OV Keuzehulp brengt u gemakkelijk in kaart wat u wilt en wat u nodig hebt.

Wat kiest u?

Stap 1. Heeft u een partner als u met pensioen gaat?

Hoe goed verzorgd wilt u uw partner achterlaten als u als eerste overlijdt? Is het partnerpensioen voldoende? Of kiest u voor extra partnerpensioen in ruil voor minder eigen pensioen? Andersom kan ook.


Heeft u geen partner op uw pensioendatum, dan wordt het partnerpensioen automatisch omgezet in extra eigen pensioen. Krijgt u na uw pensionering een partner, dan is er voor hem of haar geen partnerpensioen als u overlijdt. Uw partner heeft wel recht op een overlijdensuitkering.

Stap 2. Uw pensioenmogelijkheden
U kiest zelf wanneer uw pensioen ingaat. Op z’n vroegst is dat 10 jaar voor uw AOW-datum, op z’n laatst als u 68 wordt. Hoe eerder u stopt, hoe lager uw pensioen. Deeltijdpensioen kan ook en u mag er ook naast blijven werken.

Stap 3. Wilt u uw pensioen op maat maken?
Gaat u eerder met pensioen? Dan kunt u een stuk van uw pensioen ‘naar voren halen’ om de periode tot uw AOW te overbruggen. U kunt ook kiezen voor eerst meer en later minder pensioen. Kiest u voor een pensioen op maat?

Vul de Keuzehulp zo vaak in als u wilt!

Als u de Keuzehulp heeft ingevuld, laten we u in de Pensioenplanner zien hoe uw pensioen er financieel uit komt te zien. Uiteraard is er nog niets definitief. Ons advies: probeer het eens. Ontdek de mogelijkheden en maak op tijd een plan voor uw pensioen. U vindt de Keuzehulp op onze website.

Pensioen nog niet in zicht?

5 momenten om keuzes te maken

U bent jonger en denkt nog lang niet aan stoppen? Ook dan zijn er momenten waarop u pensioenkeuzes kunt maken. En die keuzes kunnen grote gevolgen hebben voor uw financiële toekomst. Natuurlijk helpen wij u er graag bij. Dit zijn de vijf belangrijkste keuzemomenten.

Lees verder >

  • 1. U krijgt een nieuwe baan. Dan kunt u in de meeste gevallen pensioen dat u eerder heeft opgebouwd meenemen naar uw nieuwe pensioenfonds. Veel mensen vinden het handiger om hun pensioen op één plek te hebben. Maar het kan ook financieel voor- of nadelen hebben. Onderzoek dat goed of laat u adviseren.
  • 2. U gaat trouwen. Als u gaat trouwen kunt u in huwelijkse voorwaarden vastleggen wat er met uw pensioen gebeurt mocht het onverhoopt tot een scheiding komen. Moet uw pensioen dan wel of niet verdeeld worden? Ons advies: bespreek uw keuze met de notaris.
  • 3. U gaat samenwonen. Meld uw partner bij ons aan. Alleen dan is er recht op een partnerpensioen. (Bij trouwen en geregistreerd partnerschap is dat vanzelf geregeld). U leest er alles over op railov.nl.
  • 4. U gaat scheiden. Tenzij u dat bij uw huwelijk heeft uitgesloten, heeft uw ex-partner recht op een deel van uw pensioen. U en uw ex-partner kunnen daar bepaalde keuzes in maken, die u in het scheidingsconvenant moet vastleggen. Ons advies: neem bij een scheiding op tijd contact met ons op, voordat het scheidingsconvenant is getekend.
  • 5. U wilt sparen voor extra pensioen. U kunt ervoor kiezen extra pensioen op te bouwen bij Rail & OV (tot het fiscale maximum). Dat is een manier van sparen die voor- en nadelen heeft. Wij vertellen u er graag alles over.