Hans Sterk (65), machinist NS

‘Het was voor mij gunstig om eerder met pensioen te gaan

‘Ik ga op 1 december van dit jaar officieel met pensioen. Maar ik blijf daarnaast doorwerken, tot ik op 1 juli volgend jaar gebruik kan maken van de RVU-regeling.

Waarom ik mijn pensioen dan nu al laat ingaan? Omdat ik van het pensioenfonds en NS gehoord had dat in 2023 met pensioen gaan gunstiger kan uitvallen dan in 2024. Dat heeft te maken met de dit jaar nog gunstigere omrekenfactoren als je je pensioen eerder laat ingaan.

'Eerlijk is eerlijk, ik vind afscheid nemen van mijn werk best lastig’

Hoe dan ook, ik ben er erg blij mee. Eigenlijk wilde ik best tot 67 doorwerken, want ik geniet nog steeds van mijn werk. Ik werk nu 43 jaar bij NS. Ben na mijn militaire dienst als jonge gast begonnen als machinist. Later ben ik assistent procesmanager geworden, vakondersteuner en teammanager. Maar drie jaar geleden ben ik weer naar mijn oude vak gegaan: machinist. Ik vond het ontzettend leuk om dat de laatste jaren nog te doen. Ook omdat ik het kan combineren met het afnemen van praktijk- en wegexamens. Morgen moet ik bijvoorbeeld weer een praktijkexamen op een andere standplaats afnemen.

Ik heb mijn pensioen zelf gepland op de Pensioenplanner van Rail & OV. Dat werkt heel prettig. Je kunt alle keuzes heel makkelijk doorrekenen. Daarna heb ik een afspraak gemaakt voor het Pensioencafé. Ik wilde weten: heb ik alles nu echt goed gedaan? Echt plezierig hoe ik door hen ben geholpen. Ze nemen echt alle tijd voor je.

'Ik heb mijn pensioen zelf
gepland op de Pensioenplanner
van Rail & OV'

Of ik zin heb in mijn pensioen? Eerlijk is eerlijk, ik vind afscheid nemen van mijn werk best lastig. Het is dat het voor mij financieel zo goed uitpakt om eerder te stoppen met werken. En ja, ik heb hobby’s genoeg. Ik sport erg veel en voel me daardoor ook nog superfit. En mijn partner is er superblij mee. We krijgen meer tijd om dingen samen te doen. We hebben bijvoorbeeld elke zondagavond dansles. Ballroomdansen, dat doen we al zeven jaar. Tot nu toe moest ik daarvoor vaak een verlofdag opnemen. Dat wordt allemaal makkelijker.'