Roeland van Oudenhoven (59), dienstindeler NS  

‘Ik deed een
stapje terug

‘Voor de meeste mensen bestaat een loopbaan uit stappen omhoog. Maar ik heb, nu ik tegen het eind van mijn werkzame leven loop, het omgekeerde gedaan: een stap terug. 

De afgelopen drie jaar was ik teammanager bij NS Internationaal voor de IC naar Brussel. Dat vond ik echt leuk hoor. Maar de administratieve rompslomp ging toch een beetje zwaar voor me wegen. Daarom heb ik besloten een stap terug te doen naar mijn vorige functie, die van dienstindeler. Dat werk lag me toen al heel goed en dat voel ik nu weer. Als dienstindeler kan ik heel direct iets voor mijn collega’s betekenen. Als ik mensen blij kan maken met hun diensten, dan ga ik ook blij naar huis.

‘Als ik mensen blij kan maken
met hun diensten, ga ik ook
blij naar huis’

Waarom ik dan eerder die stap omhoog naar teammanager heb gezet? Ik had toen al jaren te maken met managers, en ik had best een grote mond. En eigenlijk vond ik dat ik het ook maar eens zelf moest laten zien. Ik ben blij dat ik die kans heb gekregen. Ik heb die baan enorm leuk gevonden, maar zet nu met evenveel plezier die stap weer terug.

Voordat ik dat besloot, heb ik contact opgenomen met het pensioenfonds. Ik was bang dat het misschien te grote gevolgen zou hebben voor mijn pensioen. Als teammanager verdien je best een stukje meer, en speelt dat dan erg door in je pensioen? Dat bleek wel mee te vallen. Het gaat maar om een paar jaar tot mijn pensioen waarin ik wat minder pensioen opbouw. Aan de stap terug in mijn salaris moest ik de eerste maanden wel wennen, maar voor mijn pensioen maakt dat straks netto maar een paar tientjes verschil.

‘Voor mijn pensioen maakt dat straks netto maar een paar tientjes verschil’

Ik ben nu 59 en moet dus nog wel even. Het liefst zou ik op mijn 63ste stoppen. Maar ik moet straks wel kijken of het lukt om dan samen met mijn vrouw genoeg over te houden. Ik ga me daar de komende tijd goed in verdiepen.'