Derk Hartman (65)
werkte vanaf eind jaren ’70 bij NS, onder meer als bovenleiding-monteur 

'Mijn tip: begin op tijd met het aanvragen van je pensioen’

'In november van dit jaar ben ik 65 geworden. Een tijdje terug heb ik contact gezocht met het pensioenfonds om mijn mogelijkheden in kaart te brengen. 

Ik heb op dit moment een UWV-uitkering en heb de kans om daarnaast mijn pensioen in te laten gaan. Helaas had ik niet de mogelijkheid om zelf in de pensioenplanner een berekening te maken. Ik moet zeggen: het pensioenfonds heeft me uitstekend geholpen.

Gaat u volgend jaar met pensioen en u heeft u hierover vragen?

We organiseren regelmatig online bijeenkomsten over Aanvragen Pensioen. Maak hier uw afspraak: railov.nl/agenda en selecteer Aanvragen Pensioen.

Wat verder speelde: ik heb een partner die zelf minder pensioen heeft. Ik wilde weten wat ik extra kon regelen voor haar als ik zou wegvallen. Ik vind het natuurlijk belangrijk dat zij dan financieel goed verzorgd kan blijven leven.

‘Ik vind het belangrijk dat mijn
partner financieel goed verzorgd
kan blijven leven’

Wat ik als eerste tip wil meegeven aan collega’s: begin op tijd als je gegevens van andere organisaties nodig hebt. Het heeft mij twee maanden gekost om gegevens van andere pensioenbeheerders en de SVB te krijgen.


Toen alle informatie binnen was, ben ik met mijn pensioenaanvraag aan de slag gegaan. Ik heb gekozen voor extra partnerpensioen. Natuurlijk werd mijn ouderdomspensioen daar wat lager door. Ook heb ik een keuze gemaakt in de hoog-laagconstructie. Daarin zijn veel mogelijkheden.

‘Het is jouw pensioen, en daar moet
je de beste keuzes in maken’

Ik heb toen met het pensioenfonds gebeld en de hele situatie nog een keer doorgenomen. Op basis daarvan hebben ze een pensioenberekening voor mij gemaakt. Maar ik vond het partnerpensioen daarin toch nog wat te laag. Het was geen enkel probleem om dat aan te laten passen. Ik vond dat een geweldige service. Ze hadden zoveel geduld om me alles uit te leggen. Uiteindelijk was ik dik tevreden met hoe mijn pensioen eruit zag. Ik heb het geaccepteerd en getekend.


Mijn tweede tip aan collega’s is dus: aarzel niet om je berekening te bespreken. Rail & OV helpt je met plezier. Ga pas akkoord als alles naar wens is. Het is jouw pensioen, en daar moet je de beste keuzes in maken. Ik was zo tevreden over hoe ik geholpen ben, dat ik een paar dagen later een zelfgebakken appeltaart naar het pensioenfonds ben gaan brengen. Mensen, bedankt!'