Scheiden / uit elkaar
Lang niet iedereen realiseert het zich, maar een scheiding kan grote gevolgen hebben voor uw pensioen.
Getrouwd?
Als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent, heeft uw ex-partner wettelijk aanspraak op de helft van het ouderdomspensioen dat u tijdens uw huwelijk heeft opgebouwd. Uw pensioen telt namelijk mee bij uw vermogen en dus bij de boedelverdeling. Uiteraard geldt ook het omgekeerde: u heeft ook recht op hetzelfde deel van het pensioen van uw ex-partner.
Het ouderdomspensioen hoeft niet verdeeld te worden als u dat bij huwelijkse voorwaarden heeft uitgesloten. Ook bij de scheiding kunt u samen afspreken het pensioen anders te verdelen dan in de wet staat. Maar dat moet dan wel uitdrukkelijk worden vastgelegd in het scheidingsconvenant.
Ongehuwd samenwonend?
Woonde u ongehuwd samen, dan hoeft u uw ouderdomspensioen niet te delen. Dat is dus een groot verschil met getrouwd zijn.
Wat gebeurt er met het partnerpensioen?
Het partnerpensioen is het pensioen dat uw partner ontvangt als u overlijdt. Of u nu getrouwd was of ongehuwd samenwoonde (en uw partner bij ons had aangemeld): uw partner houdt recht op het partnerpensioen dat is opgebouwd in de periode dat u samen was. Dat betekent ook: voor een volgende partner is er geen volledig partnerpensioen meer.
Wat moet u doen?
Was u getrouwd? Dan wordt uw scheiding door de gemeente aan ons gemeld. Leg de afspraken over het pensioen uitdrukkelijk vast in uw scheidingsconvenant. Wilt u uw ouderdomspensioen verdelen? Vraag de verdeling dan bij ons aan binnen 2 jaar na de inschrijving van de echtscheiding.
Woonde u samen? Geef dan aan ons door dat u uit elkaar gaat.
Meer weten over uw pensioen bij scheiding? Lees hier verder.
Arjan van Dam vertelt over uit elkaar gaan en het verdelen van de pensioen
Tip van Bart: Gaat u scheiden? Informeer u dan goed over de gevolgen voor uw pensioen. Er komt vaak veel bij kijken. Daarom kunt u ons het best even bellen. Dan leggen wij u uit waar u op moet letten. Doet u dat vooral vóór u afspraken maakt in het scheidingsconvenant. Wij helpen u graag verder.
Lees verder over de andere momenten:
Lees verder over de andere momenten: