U werkt en bouwt pensioen op

Uw pensioen-
overzicht
en nu actie!

Als u jong bent zult u er niet vaak aan denken, maar wat betekent het financieel voor uw partner als u zou overlijden?


Dat is een belangrijke vraag, want uw inkomen valt dan weg – terwijl de meeste kosten gewoon doorlopen voor uw partner. Kan uw partner in jullie huis blijven wonen en de zorg voor de kinderen nog betalen?

Daarom is het goed dat er vanaf dag één dat je meedoet aan de pensioenregeling bij Rail & OV een partnerpensioen is geregeld. Uw partner krijgt het na uw overlijden elke maand, levenslang. En voor uw kinderen is er tot hun 21ste een wezenpensioen.

Er zijn wel wat dingen die u echt moet weten over het partnerpensioen. Klik daarvoor hiernaast op de button die past bij uw situatie.

Daarom is het goed dat er vanaf dag één dat je meedoet aan de pensioenregeling bij Rail & OV een partnerpensioen is geregeld. Uw partner krijgt het na uw overlijden elke maand, levenslang. En voor uw kinderen is er tot hun 21ste een wezenpensioen.

Er zijn wel wat dingen die u echt moet weten over het partnerpensioen. Klik daarvoor hieronder op de button die past bij uw situatie.

Mogelijk recht op Anw-hiaatcompensatie
Als uw partner bij uw overlijden de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt, dan is er mogelijk recht op een Anw-hiaatcompensatie van Rail & OV. Lees hier verder op de website.

Heeft u kinderen?

Samenwonen?
Meld uw partner aan!

Scheiden? Uw ex houdt
recht op partnerpensioen

Bent u alleenstaand?

Wat verandert aan partnerpensioen bij arbeidsongeschiktheid?

Gaat u minder werken?

Dit moet u echt even weten

Heeft u kinderen?
Uw kinderen hoeft u niet aan te melden. Voor uw kinderen is er tot hun 21ste jaar een wezenpensioen. De hoogte ervan ziet u in Mijn Rail & OV.

Samenwonen? Meld uw partner aan!

Als u getrouwd bent of geregistreerd partners, dan is er automatisch een partnerpensioen geregeld. Maar als u samenwoont moet u er iets voor doen: u moet uw partner aanmelden bij Rail & OV. Doe het zo snel mogelijk, want zonder aanmelden is er geen recht op partnerpensioen.

Scheiden?Uw ex houdt recht op partnerpensioen
Er gebeurt veel bij scheiden. Dit heeft gevolgen voor uw pensioen. Wilt u het goed geregeld hebben? Neem dan tijdig contact met ons op.


Was u getrouwd of geregistreerde partners en gaat u uit elkaar? Dan heeft uw ex volgens de wet recht op de helft van uw ouderdomspensioen en het opgebouwde partnerpensioen. U kunt daarvan afwijken. Hiermee past u de verdeling aan op uw persoonlijke situatie. Bespreek dit met een mediator of advocaat en leg dit ook vast in uw echtscheidingsconvenant. Geef deze afspraken binnen twee jaar door aan ons. Meer informatie, kijk dan op onze website.


Lees ook het verhaal
van Anja en Sandra

'Wij zijn gelijkwaardig en onafhankelijk in onze relatie'

Lees hier het verhaal
van Anja en Sandra

‘Ik heb haar naar Heerlen en naar de NS gelokt’

Het is een stel waar niet alleen de liefde vanaf spat, maar zeker ook de humor. Anja Thijssen (60) en Sandra van Engelen (52) zijn allebei conducteur bij NS en hebben tien jaar een relatie. Sinds zes jaar wonen ze samen in Heerlen.


Anja: ‘Sandra woonde in Breda toen we elkaar leerden kennen. Ik heb haar naar Heerlen gelokt en ook naar NS. Dat was behoorlijk acclimatiseren, wonen aan het eind van de wereld waar een onverstaanbaar dialect wordt gesproken, haha. Zij werkt nu sinds twee jaar als conductrice. Ik zit al vierentwintig jaar bij NS. We zijn niet getrouwd, maar wel geregistreerd partners. Het is belangrijk om zaken goed te regelen met elkaar.’

Sandra: ‘We staan daardoor ook bij het pensioenfonds vermeld als partners. Dat betekent dat er een partnerpensioen is geregeld als een van ons omvalt.’


Anja: ‘Dat is heel belangrijk, want ik wil natuurlijk dat miene sjattepoemel goed verzorgd achterblijft. We hebben wel bij de notaris vastgelegd dat we geen aanspraak op elkaars pensioen kunnen maken als we onverhoopt uit elkaar zouden gaan. Want dan vind ik haar zo lief niet meer, haha’